1. Čím sa modulárna drevená stavba líši od tradičnej drevenej stavby?

Tradičná drevostavba postavená na mieste alebo prefabrikovaná drevostavba sa stavia dlhší čas a je vystavená vonkajším podmienkam, zatiaľ čo modulárna drevostavba sa stavia vo výrobnej hale. Po spojení jednotlivých častí domu je dom na nerozoznanie od tradičného dreveného domu. Spoje domu sú konštrukčne pevnejšie ako konštrukcia na iných miestach, takže v budúcnosti nehrozí riziko vzniku porúch spôsobených presunom domu počas prepravy. Konštrukcia domu je plne prispôsobená na prepravu. Statická konštrukcia je často pevnejšia ako prevažná väčšina bežných drevených stavieb postavených na mieste.

2.Ako dlho vydrží modulárna drevostavba a aké poskytujete záruky?

Trvanlivosť drevostavby a našej konštrukcie je podobná ako u murovaných stavieb. Statika modulárnej drevostavby je viac ako dvojgeneračná. Na konštrukciu poskytujeme 30-ročnú záruku. Záruka na interiérové práce a vybavenie je 2 roky. Záruka na okná je 5 rokov a na dodané materiály sa vzťahuje záruka dodávateľa.

3.Aká je dodacia lehota modulárnej drevenej stavby?

Modulárne drevostavby vyrábame a dodávame vždy do 6 – 8 mesiacov od podpísania zmluvy a zaplatenia 60% zálohy.

4.Vyžaduje sa na modulárnu drevenú stavbu stavebné povolenie?

Vo väčšine prípadov je potrebné stavebné povolenie, je však nevyhnutné prerokovať projekt s miestnym stavebným úradom. Z našich skúseností vyplýva, že každý stavebný úrad si otázku možnosti umiestnenia mobilnej modulárnej drevenej stavby vysvetľuje inak. Rozhodujúcimi faktormi sú okrem iného veľkosť stavby, účel stavby, miesto výstavby a potom predovšetkým tolerancia stavebného úradu. Pre presné informácie kontaktujte nášho špecialistu.

5.Dajú sa vaše modulárne drevostavby rôzne spájať a výškovo nastavovať?

Áno, samozrejme, je možné zostaviť rôzne zostavy v tvare U, L, T, P, Z atď. V Českej republike môžeme postaviť dvojpodlažnú modulovú budovu, na Slovensku až päťpodlažnú a vieme postaviť aj množstvo atypických riešení.

6.Ako sa modulárne drevostavby prepravujú a montujú?

Modulárne domy sa prepravujú na nízkoprofilových podvaloch (nákladných vozidlách). Dopravu vždy zabezpečujeme po dohode s klientom a vždy objednávame najbližšiu žeriavnickú firmu na stavenisko. Spolupracujeme s dopravcami a prevádzkovateľmi žeriavov v celej Českej a Slovenskej republike.

7.Ako často sa dá modulárna drevená stavba premiestňovať?

Modulárne drevostavby sa samozrejme dajú premiestňovať, ale nie sú také vhodné ako oceľové kontajnery. Každý presun z miesta na miesto si vyžaduje veľmi odborné zaobchádzanie. Ak napríklad plánujete presťahovať alebo premiestniť modul do inej časti nehnuteľnosti, zavolajte nám a my sa o všetko profesionálne postaráme.

8.Na akom základe je postavená modulárna drevená budova?

Moderné drevostavby sa osadzujú na zemné skrutky, čo je spôsob, s ktorým pracujeme a ktorý našim zákazníkom vrelo odporúčame. Zároveň máte možnosť postaviť modulárnu drevostavbu na betónových pätkách alebo železobetónových pásoch. Náš odborník vám poradí, aký typ základov je pre vašu budovu najvhodnejší.

9.Môže modulárna drevená budova stáť na svahu?

Určite áno, zemné skrutky dokážu vyriešiť sklony svahu až do 30 stupňov. Najlepšie riešenie navrhneme v rámci štandardného prieskumu lokality, ktorý je spoplatnený sumou 100 Eur bez DPH.

10.Kto a ako rieši pripojenie modulovej drevenej stavby k IS?

Pripojenie k IS rieši zákazník na mieste s miestnym odborníkom. Poskytujeme odborné poradenstvo a informácie a každá modulárna drevená stavba sa dodáva kompletne pripravená na pripojenie všetkých potrebných prípojok.

11.Je modulárna drevostavba náchylná na požiar?

Certifikovaná modulárna drevostavba spĺňa rovnaké protipožiarne normy a predpisy ako stavby z iných materiálov. Drevo, dokonca aj v pevnej forme, má vyššiu požiarnu odolnosť ako napríklad oceľ.

12.Môžu modulárne drevostavby napadnúť škodcovia alebo plesne?

Správne navrhnutej a postavenej drevenej budove v tomto ohľade nič nehrozí. Pokiaľ ide o plesne v dome, pre všetky budovy platí rovnaké pravidlo – v dome musí byť zabezpečená výmena vzduchu (kvôli obsahu CO2 a vlhkosti), a to buď prostredníctvom rekuperácie tepla, alebo vetrania oknami. Používame osvedčené samonosné konštrukčné systémy z KVH hranolov, t. j. pevných konštrukčných profilov priemyselne vysušených na relatívnu vlhkosť približne 12 % – pri tejto hodnote je konštrukcia prirodzene chránená pred napadnutím drevokaznými škodcami a plesňami.

  1. Prečo používate predovšetkým ploché strechy?

V súčasnosti technológia napreduje míľovými krokmi a výroba plochej strechy už nie je tak problematická ako kedysi. Nejde len o úsporu nákladov na samotný dom, ale aj o úsporu nákladov na vykurovanie. Miestnosti s rovnými stropmi, bez vykurovania nepotrebných priestorov, ako sú schody a podkrovie. Plochá strecha môže často slúžiť ako tienená terasa, prípadne sa môžete rozhodnúť pre zelenú strechu, na ktorú sú v Českej republike k dispozícii zaujímavé dotácie.

14.Je možné vidieť vzorku modulárnej drevenej budovy?

Áno, samozrejme. Navštívte nás v našom vzorovom dome v obci Tvrdonice pri Břeclavi a samozrejme môžete navštíviť aj náš vzorový dom v maďarskom Dunaszigete.

15.Aké sú platobné podmienky pri kúpe modulárnej drevenej stavby?

V zmluve sú stanovené dve zálohy, prvá vo výške 60 %. Prvá splátka sa uhradí po podpise zmluvy. Zvyšných 40 % sa zaplatí po odovzdaní modulárnej drevostavby v závode a podpísaní protokolu o pripravenosti na expedíciu. Jedinou výnimkou z platobných podmienok môže byť hypotekárny úver.

  1. Čo nie je zahrnuté v cene modulárnej drevenej stavby, hoci to potrebujem?

V cene nie je zahrnutá montáž domu, základy, doprava ani žeriav, ktorý sa použije na umiestnenie modulárnej drevostavby. Všetky tieto položky sa vypočítavajú individuálne podľa typu stavby. Podobne cena domu nezahŕňa žiadnu štúdiu domu a projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenie. Neváhajte nás kontaktovať a informujte sa o ich cenách.

  1. Môžem financovať modulovú drevenú stavbu hypotékou alebo úverom?

Áno, hypotéka je štandardný spôsob financovania našich modulárnych drevostavieb. Na rokovania s bankou sme vždy k dispozícii, rovnako ako naši zmluvní finanční poradcovia. Zavolajte nám alebo si s nami dohodnite stretnutie.

18.Aká sadzba DPH sa vzťahuje na vašu modulárnu drevostavbu?

– Základná sadzba DPH 21 %

  1. Vyrábate drevené stavby na mieru a poskytujete aj individuálne služby?

Áno, sme schopní prispôsobiť sa akýmkoľvek vašim nápadom. Inšpirujte sa našou sekciou atypických projektov.

  1. Zabezpečujete aj kompletný projekt pre stavebné povolenie vrátane spracovania?

Áno, s touto službou vám môžeme pomôcť. V rámci celej Českej a Slovenskej republiky spolupracujeme s externými dizajnérmi, ktorých vám radi odporučíme. Vyhotovenie stavebného povolenia na kľúč sa počíta individuálne, v závislosti od projektu, cena sa pohybuje od 6000 Eur v závislosti od rozsahu a zložitosti projektu.

  1. Mohli by ste mi na mieste postaviť modulárnu drevenú budovu z panelov?

Áno, mohli by sme. Vzhľadom na naše výrobné kapacity a presne nastavené technologické postupy však takéto zákazky realizujeme len v Juhomoravskom kraji. Všetky naše modulárne domy sa vyrábajú v našej výrobnej hale, čo zaručuje dodržiavanie termínov a kvality. Radi sa však pozrieme na váš konkrétny projekt. Pošlite nám špecifikáciu alebo nám zavolajte, všetko preberieme a možno sa dohodneme.

  1. Prečo sú ceny modulárnych drevených stavieb v každej spoločnosti iné?

Tak ako pri mnohých iných výrobkoch, aj pri drevostavbách rozhoduje o cene kvalita. Ak si vyberáte stavebnú spoločnosť, mali by ste si dôkladne prezrieť štandard jej dodávky a zistiť, čo je a čo nie je zahrnuté v cene. To môže tiež objasniť rôzne ceny jednotlivých spoločností. Druhou otázkou je porovnanie kvality materiálu, z ktorého sú modulárne drevostavby vyrobené. Radi vám predstavíme náš štandard kvality a vysvetlíme, prečo to nechceme a nemôžeme urobiť lacnejšie.

  1. Prečo je cena modulového dreveného domu rovnaká ako cena tradičného dreveného alebo murovaného domu?

Je to jednoduché. Používame rovnako kvalitné materiály ako pri iných stavbách, dbáme na technologický postup, dohliadame a vytvárame prvotriednu kvalitu. Celá táto kombinácia potom jednoznačne tvorí konečnú cenu.

  1. Je cena stanovená v zmluve konečná a pevná?

Áno, je. Fixná cena modulárneho domu je jednou z jeho nesporných výhod. V prípade bežnej murovanej stavby alebo drevenej stavby postavenej na mieste sa rozpočet veľmi často zvyšuje počas celého procesu výstavby. Nezriedka sa stáva, že konečná cena je oveľa vyššia, ako stavebná spoločnosť deklarovala pred podpisom zmluvy. V prípade modulárneho domu to tak nie je.

  1. Môžeme navštíviť vašu výrobu?

Naša výrobná hala sa nachádza na adrese Rybáře 25/39, Tvrdonice. Radi vás pozveme do výroby – na vlastné oči uvidíte celý proces výroby modulárnych domov a môžete sa opýtať na všetko, čo potrebujete vedieť. Okrem výrobnej haly sa vedľa modelárne nachádza aj náš showroom, takže si môžete pozrieť hotový výrobok. Radi prevedieme našich klientov výrobným procesom, ale aby sme sa vám mohli dostatočne venovať, je potrebné si vopred dohodnúť stretnutie. Kontaktujte nás a dohodneme sa na konkrétnom termíne.

  1. Ponúkate aj domy na prenájom?

Modulárne domy neprenajímame. Ak však nemáte našetrené peniaze na nový dom, kontaktujte nás a my vám pomôžeme s financovaním, napríklad s hypotekárnym úverom.

  1. Staviate aj domy so sedlovou alebo valbovou strechou?

Áno, naši zákazníci si ich žiadajú už tak dlho, ako ich vyrábame. Dokončili sme aj prvé realizácie a sme naozaj veľmi spokojní. Radi sme vypočuli želania našich zákazníkov a prvé domy so sedlovou strechou sa nám veľmi páčia. Pripravujeme pre vás sériu fotografií a vizualizácií. Kontaktujte nás pre konkrétnu cenovú ponuku.

  1. Ako a kam majú byť vedené žľaby a zvody?

Väčšina našich budov je vybavená zemnými skrutkami, preto je veľmi dôležité, aby voda stekajúca zo strechy nesmerovala priamo pod zemnú skrutku. Každé zvodové potrubie by malo byť odvedené aspoň 1,5 metra od zemných skrutiek. Preto by ste mali bezprostredne po realizácii zabezpečiť aspoň dočasné predĺženie dažďového zvodu o minimálne 1,5 m od zemnej skrutky a potrebného odvodnenia.

  1. Ako ďaleko od zemného vrtáka môžeme niečo vykopať?

Okolo zemných vrtákov sa nesmie nič kopať. Odporúčame, aby ste kopali minimálne 2 metre od každého zo zemných vrtákov. Ak potrebujete poradiť s konkrétnymi implementačnými opatreniami, obráťte sa na nás.

  1. Prečo je rekuperácia tepla v našich domácnostiach dôležitá?

Podľa nášho názoru je rekuperácia tepla jednou z najlepších vlastností pasívnych a nízkoenergetických drevostavieb. Zabezpečuje rekuperáciu tepla, pričom prichádzajúci čerstvý vzduch vstupuje cez výmenník tepla vo vnútri vzduchotechnickej jednotky. Teplý odvádzaný vzduch potom opúšťa miestnosť z druhej strany. Toto vetranie slúži na výmenu vydychovaného vzduchu za čerstvý, čo má vynikajúci vplyv na vašu koncentráciu, pracovnú výkonnosť a zdravie. Vďaka vetraniu s rekuperáciou tepla budete mať v dome stále čerstvý a kvalitný vzduch, čím sa zníži celková vlhkosť v miestnosti a znížia sa tepelné straty oknami.

  1. Koľko stojí zelená strecha? A odporúčate jeho zavedenie?

Rozhodne áno. Zelená strecha funguje v lete ako klimatizácia a v zime ako veľmi účinný radiátor. Okrem toho sa od 15. mája 2020 v ČR výrazne zvýšila finančná podpora na výstavbu vegetačných alebo zelených striech z programu Nová zelená úsporám. Pôvodný príspevok na meter štvorcový sa zvýšil z 500 Kč na 800 Kč, čo sa podľa nášho názoru určite oplatí.

  1. Koľko stojí štúdia modulárneho domu? A čo obsahuje?

Štúdia vzniká po našom spoločnom stretnutí, na ktorom nám poviete všetky svoje potreby a želania. Náš dizajnér potom nakreslí alebo upraví náš katalógový pôdorys vášho vysnívaného domu. Po vašom súhlase nakreslí rez, pohľady, situačné umiestnenie na pozemku a napíše základnú sprievodnú technickú správu a štúdia je hotová. Cena takejto štúdie domu je 600 Eur vrátane 21% DPH. V prípade vytvorenia štúdie domu jednou z našich architektonických kancelárií je cena individuálna.