Mnohí architekti, projektanti i koncoví zákazníci si zamieňajú modulárne drevostavby s kontajnerovými a oceľovými konštrukciami. Pokiaľ sa ale na obe podívate podrobnejšie, zistíte, že porovnávajú jablká s hruškami. Ich zamieňanie býva čiastočne dané tým, že dokonca i stavebníci používajú pojmy „modul“ a „kontajner“ pomerne nejednotne a nepresne. Preto by sme v tom raz navždy radi urobili jasno.

Udržateľná, ekonomická a chytrá alternatíva murovaných domov

Modulové drevostavby predstavujú primárne trvalé riešenie, sú udržateľnou a chytrou alternatívou ku klasickej murovanej výstavbe. Budovy sú optimalizované z hľadiska energie, architektonicky náročné a vyzreté z hľadiska ich konštrukcie. Rodinné domy i komerčné realizácie modulových domov ťažia predovšetkým z výhody flexibility vďaka samonosným panelovým konštrukciám a z vysokej kvality danej riadenou prefabrikačnou výrobou. Doba výstavby modulárnych domov je navyše extrémne krátka, väčšina solídnych firiem vám ponúkne kľúče od domu o tri až štyri mesiace od podpisu zmluvy. „Zákazníci považujú za veľkú výhodu modulových drevostavieb veľmi rýchlu montáž na mieste a tiché a čisté montážne procesy. Významnú rolu pri rozhodovaní medzi konvenčnou murovanou stavbou a modernou modulárnou drevostavbou hrá i cena, resp. práce navyše, o ktoré býva cena murovaného domu spravidla priebežne zvyšovaná. To pri modulovej drevostavbe nehrozí – cena je zmluvne jasne daná, v montážnej hale sa nemôže nič pokaziť, preto nie je dôvod na žiadne náklady navyše,“ vysvetľuje špecialista na modulárne drevostavby Vojtěch Juřenčák.

Plnohodnotné bývanie i podnikanie

Modulárny dizajn je ideálny pre nové budovy, ale i najrôznejšie prístavby a prestavby. Hodí sa pre budovy, ktoré sú tvorené mnohými rovnakými jednotkami – použitie modulárnych jednotiek potom dáva zmysel kvôli sériovej reprodukovateľnosti, čo sa týka napríklad hotelových apartmánov, štartovacích bytov alebo nemocníc s lôžkovými stanicami. V modulárnom dizajne sa často stavajú školy a škôlky, byty alebo administratívne budovy.

Vizualizácia pasívneho štvor modulového rodinného domu na poschodie.

Dočasné riešenie pre mestské či komerčné využitie

Kontajnerové a oceľové konštrukcie dokážu veľmi rýchlo reagovať na požiadavky na priestor pre obce, obchody alebo priemysel. Tieto jednotky môžu byť zostavené do kancelárskych budov alebo použité ako dočasné riešenie pri renovácii škôl, obecných úradov alebo iných priestorov. Práca s nimi je veľmi rýchla, flexibilná a efektívna. Logistika a kombinovateľnosť kontajnerových a oceľových konštrukcií nepredstavuje pre projektantov ani stavebné firmy žiadny veľký oriešok. Klasický kontajner má väčšinou šírku 2,5 až 3 metre, maximálne 14,64 metra. Pôdorysy sú prispôsobené požiadavkám použitia a veľkosť miestností sa dá tiež meniť pomocou flexibilných stenových systémov.

Ako rozpoznať oceľovú konštrukciu na prvý pohľad

Kontajnerová konštrukcia je oceľová rámová konštrukcia obložená tepelne izolovaným fasádnym systémom. Kontajnerová konštrukcia má veľmi často viditeľnú rámovú konštrukciu, fasádu z plechu či PUR panelu. Mnoho architektov preferuje minimalistický industriálny dizajn kontajnerovej konštrukcie, avšak občas nehľadia na praktickú stránku veci – napríklad že by mal v stavbe aj niekto bývať. I medzi kontajnermi ale existujú „vyššie vývojové verzie“, ktoré už bývajú tepelne izolované.

Modulová drevostavba nepredstavuje obmedzenia, ale slobodu

Mnohí zákazníci sa mylne domnievajú, že všetky montované drevostavby musia vyzerať úplne rovnako a mať fasádu obloženú drevom. „Základný modulový dom umožňuje realizáciu stavby, ktorá je na nerozoznanie od klasického murovaného domu. Formou modulovej drevostavby postavíte budovu s dvoma podlažiami, dômyselnú konštrukciu domu so skrytou terasou i klasický rodinný dom do tvaru L alebo U. Drevená konštrukcia nie je obmedzujúca, ale oslobodzujúca. O legu tiež nehovoríte, že vás obmedzuje svojím tvarom kociek – kocky vo vás naopak prebúdzajú fantáziu a kreativitu,“ vysvetľuje špecialista na modulárne drevostavby Vojtěch Juřenčák. Konštrukcia modulu môže byť pokrytá širokou paletou fasádnych systémov. Za veľkú výhodu drevostavieb sa považuje suchý proces ich výstavby, ďalej to, že majú výborné tepelno-izolačné vlastnosti a veľmi dobrú zvukovú izoláciu.

Zahraničná inšpirácia

Bývanie v montovaných domoch býva občas označované ako „americké bývanie“. V Amerike sa totiž modulové domy tešia nesmiernej popularite už dlhé roky a doposiaľ nevyšli z módy. Svedčí o tom i nedávny projekt v New Yorku, kde na 180 voľných pozemkoch spojených s komunitnými záhradami vzniká dostupné nízkoenergetické a pasívne bývanie. Mekkou európskych modulových drevostavieb sa v súčasnosti stávajú vďaka svojim ambicióznym projektom Viedeň a Amsterdam.

Vizualizácia pasívne modulárne drevostavby.

Rýchlejší a ľahší život

Čoraz rýchlejšie životné tempo posúva vpred i nároky na flexibilitu a rýchle získanie obydlia. Modulárne stavby tomu s gráciou vyhovejú. Prispôsobia sa vašim požiadavkám – keď sa vaša rodina rozrastie o niekoľkých členov, jednoducho pristavíte dva nové moduly. Ak vaša firma porastie raketovou rýchlosťou, do troch mesiacov môžete nových zamestnancov posadiť do modulárnych kancelárií. Pokiaľ naopak opravujete súčasnú budovu a potrebujete provizórne a pritom funkčné riešenie, bude pre vás tým pravým orechovým kontajnerová a oceľová konštrukcia. Drevené i oceľové konštrukcia sú kvalitné, avšak vyberať by ste si mali predovšetkým podľa konkrétneho účelu, kvôli ktorému chcete stavbu realizovať a zohľadniť zdravotné, ekologické, ekonomické, ale i pocitové hľadisko.